vineri, 20 februarie 2009

Insula lui Ahile

Insula Şerpilor are un aport istoric important nu numai pentru cultura românească, ci şi pentru cea greacă. Scrierile elene denumesc acest pământ Insula Leuke, sau insula Makaron(a fericiţilor), iar romanii o numesc Insula Alba, şi este înfăţişată drept un loc paradisiac, edenul, tărâmul pe care se refugiau sufletele morţilor.
După ce Ahile este omorât de către Paris, zeiţa Thetis, mama eroului aheu, se roagă lui Poseidon pentru un loc aparte de îngropăciune. Astfel este ridicată de sub mare Insula Şerpilor, şi este construit un templu demn de rămăşiţele pământeşti ale războinicului mirmidon şi ale verişorului său, Patrocle. Textul Iliadei susţine geografic legenda zeiţei Thetis şi a lui Neptun plasând locul de ingropaciune al eroului grec tot în insula Serpilor. Ahile este omorât, oasele sale sunt amestecate cu cele ale lui Patrocle. Timp de mai multe zile sunt ţinute jocuri funerare în cinstea lor. După moarte, Ahile se casătoreşte cu Elena şi trăiesc în insula Leuke. Cele două legende sunt confirmate de descoperirile arheologice din secolul 19, aici fiind găsite dovezi ale existenţei unui templu din marmură albă, închinat lui Ahile.
Alt personaj care odihneşte pe Insula Serpilor este Ajax.
După moartea lu Ahile, se produce o dispută în jurul armurei acestuia. Ajax se înfruntă cu Ulise pentru platoşa făurită de Hefaistos. Disputa este judecată de troieni. Ulise câştigă iar Ajax înebuneşte şi se sinucide.

1 comentarii:

iulineaţa spunea...

imi place ca ai scris cum ti-ar placea tie sa vezi pe cineva scriind p blog...:) cat mai obiectiv...fara aport emotional si bla-bla-uri dinastea ...


Free Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Mercedes-Benz Car Pictures. Powered by Blogger